Pages

Profil

Moja fotka
Som priselec, jednen z mnozstva imigrantov v Kanade.Od neskoreho januara 2005 tu hladam samu seba a svoj novy domov.Tento blog je mojou butlavou vrbou a zaroven i mostom, co mna a moje pocity stale spaja s blizkymi tam za morom na Slovensku...

pondelok 11. novembra 2013

Zivot v prirode

Vseobecna predstava o zivote cloveka, zijuceho kdesi v kanadskej divocine, byvajuceho v zrube kdesi vprostred lesa je asi NADHERA, TICHO, POKOJ a KLUD. Hm, mozno, dokial si clovek tuto viziu nevyskusa na vlastnej kozi. Neberte tento moj clanocek ako stazovanie sa, ci ventilaciu. Je to skor usmevny pohlad na akusi odvratenu cast zivota na pokraji civilizacie :-)
Zivot v drevenom domceku ponorenom v Ontarijskom mokrom lese je fajn. Uzivate si 4 auta za den prefrciace popred vas dom, spev vtacikov, motyle.....az kym. 
Az kym vas rano nezacne budit akysi dupot nad vasou postelou. Ako keby vam niekto bubnoval priamo na hlave. Po case zistite, ze to sa behanim po vasej streche zabava vzdy zarana par vevericiek. Vydychnete si, ze to je to mensie zlo, lebo si hned spomeniete na nestastneho suseda, ktory tieto potvory vyhana priamo z postele svojej prestrasenej dcerky.
Az dokym vas vprostred noci nezobudi buchot a skrekot vasich vlastnych maciek, ku ktorym sa vlamala banda medvedikov cistotnych a kradnu im macacie granule. A vracaju sa tam kazdu noc, az dokym ich jedneho po druhom nepochytate do pasce a ochotny sused ich potom kdesi skantri za vas. Lebo ved vy ste milovnik prirody, nemate to srdce! 
Uzivate si, az kym nepride leto a prijazdovy chodnicek od cesty k domu neprekracate ale presprintujete. To aby ste skratili cas, pocas ktoreho sa vystavujete utokom roja komarov, cakajucich len na vas, kedy sa vratite z obchodu. Az kym behajuc doma bosy po prijemne chladnej dlazke v sparnom lete nestupite na velku tucnu stonocku prechadzajucu z vasej obyvacky do kuchyne. Rozprskne sa vam priamo pod patou :-( Uzivate si vonu dreva a jeho pukanie prichadzajuce zo stien vlastneho domu ked zacne zima a kurenie v piecke. Az kym to praskanie a pukanie nezacne byt hlasnejsie a neprestava ani ked pastou pobuchate po dotycnom mieste zdroja. Objavite hniezdo velkych ciernych mravcov, ktore vam uz slusne rozozrali v podstate jeden z nosnych tramov domu, aby si v nom vytunelovali  obydlie pre svoju stale rodiacu kralovnu. 
Az kym neobjavite piliny okolo domu co sa sypu z malych dierok v drevenom oblozeni pod strechou. Az vtedy si vsimnete velke tucne vcely, co si tam buduju svoje hniezda...Az kym vas neuhryzne jedna z tych nevinne vyzerajucich lienok, ktorych sa akosi nakopilo hore na poschodi.

Kochate sa krasnym cervenym vtacikom, co obletuje okolo vasho domu....Az kym si nezmysli, ze jeho vlastny odraz vo vasich oknach je sok v laske a zacne utocit sam na seba. Plieska sa z celej sily do okien a dobe do skiel zobakom. Poviete si, ze pokial nie je vacsi, tie skla aj tak nevybije...

Az kym sa k nemu neprida drozd, o polovicu vacsi. Utoky na okna sa zintenzivnia, a s kazdym dalsim vas mykne a kontrolujete, ci je sklena tabula v okne este stale cela. Povesiate po krickoch okolo domu farebne stuzky a sklicka co sa trbliecu. Chvilu je pokoj a potom vtaci preklenu strach z neznameho a utocia sami na seba dalej. 
Poviete si, ze ste vlastne este celkom stastny clovek, kedze ti dvaja si nevybrali vase auta, kde sa este nestihli objavit v spatnych zrkadlach. Ved su i ludia, co si svoje auto kazde rano najdu osrate od kapoty po pneumatiky. Az tak ta cervena potvora najde svoj pokoj. Oznaci si revir, poisti co jeho jest. Nic sa nedeje, ved okna su cele, a ten vtaci trus namiesto kvetinovych zahonov pod oknami sa da prezit. Mavnete nad tym rukou, lebo vas dom v Ontariu ste prave uspesne predali a stahujete sa do BC....
V BC si kupite zasa domcek vprostred lesa a vytesujete sa...Ziadne horucavy v lete, ziadne tony popadaneho hnijuceho listia vsade navokol. Uzivate si vonu ihlicia, slniecko a srnky zeruce vam skoro z vystretej ruky. Az kym vam na prechadzke so psikom nazamrznu mihalnice. Az kym vas jedno rano nezobudi buchot na steny vasho zrubu. Zistite, ze datel si potrebuje zvysit ego a cim hlasnejsie tym lepsie dat najavo sokovi, ze on je panom vasich 8 akrov.  Nech sa nik iny neopovazi tukat na vase stromy navokol. Tak behate okolo vlastneho domu a plasite datla, aby vam neprevrtal a nedodobal dom. 
Kazde zimne rano vpustite do tepla domceka vase 4 macky, aby spokojne cely den v teplucku chrapali na gauci, zatial co rodina mysi  z diery steny v kupelni robi obchodzdky po celom dome. Nie, za to nemozem vinit prirodu BC, ale len seba ako majitela 4 maznakov, co rozlepia nanajvys jedno oko ked  ich zobudi mys....
Uzivate si krasne leto, az kym sa vam popred dom nepregula medved cierny, az kym vas v noci nezobudi zavyjanie kojotov, az kym vam kosa vonku a -40 nesposobia zapchaty zachod. Tak vas "tiska" a vy sa modlite, aby sa oteplilo a mohli ste doma zasa veselo splachovat. Po roku tu na severe uz chapem, preco ma tolko ludi vonku pri dome postavene kadibudky :-)
Je to vyzva, obcas si ponadavam, ale napriek utokom prirody by som tento zivot nemenila za mestsky. Radsej si budem von uzivat tu NADHERU, TICHO, POKOJ a KLUD ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára