Pages

Profil

Moja fotka
Som priselec, jednen z mnozstva imigrantov v Kanade.Od neskoreho januara 2005 tu hladam samu seba a svoj novy domov.Tento blog je mojou butlavou vrbou a zaroven i mostom, co mna a moje pocity stale spaja s blizkymi tam za morom na Slovensku...

štvrtok 27. apríla 2017

DEN "206"

Uz rok som oficialne kanadsky obcan. Pre niekoho je to mozno len formalita, nieco co je rozumne a dobre vybavit si ak sa to uz da ....pre mna je to splneny sen, koniec cesty alebo odbocka a zaciatok inej. Tazko vysvetlit preco a ako, ale kdesi davno pre mna zacala Kanada znamenat akusi srdcovu zalezitost. Rovesnici mali po stenach svojich izieb vycapene plagaty idolov - spevakov, hercov, sportovcov...a mne z policiky visela kanadska vlajka. Presne pred rokom v tento den som vymenila cosi automaticky ziskane za cosi, co som si slobodne vybrala sama. Miesto, krajina, kde sa narodite vam da vela. Vyformuje vas, vypiple si vas. Ako semienko, z ktoreho sa dockate priesady, ako mlada, ktore sa uz udrzi na vlastnych kedysi neistych nohach, ako vtaca co je krmene, rastie a mocnie v hniezde dokym prvykrat nerozprestrie kridla co ho uz dokazu uniest....Rodna zem je tou najvyzivnejsou, ciernou zeminou, prvym hniezdom, prvym malym kvetinacom, mamou co vychovava... je to potrava, s ktorou rastiete a uvedomujete si vlastne schopnosti a moznosti. Svet ale nekonci pri mame, za okrajom hniezda, mimo kvetinaca. Ak vas uz udrzia, rozprestrite kridla a lette tam, kam vam srdco raci a zvedavost taha. Mozno zosadnete niekde daleko kde zahniezdite, a mozno spravite len jeden okruh okolo rodneho kraja a usadite sa tam. Nenarodili ste sa v zajati, ale v hniezde v konaroch stromu. Nebojte sa odtial vyletiet a zaletiet az tam, kde uz prestanete spoznavat stary znamy vyhlad z rodneho hniezda. Lette a zosadnite tam, kde vas kridla zanesu a srdce priputa. 
Vyletela som z hniezda, neusla z klietky. Zaletela tam, kde ma to tahalo a zahniezdila tu. Suradncie rodnej zeme si uchovavam, nosim v srdci vyhlad na Krivan, lesy a luky na Liptove, ale zlatu klietku si z rodnej krajiny nespravim....

2 komentáre:

  1. :-) No ale definitivne je skoda u teba pisat len zazitky,poznatky.Tvoj esejsky kukuc by mal byt v kniznych podobach.Mas na to uzasnu polohu,pri okne s vyhladom na ihlicnany a v jemnej(na Kanadu) dialave periferia stitov,vo vonavom zrube,kde v krbe praska a hreje neopracovane korove drevo.Vari Jack nemal podobnu podu,zazemie na pestre myslienky?:-) Ty das do pece v srdci prirody,my si pootocime s regulatorom pri okne s vyhladom na vsadebeton.Aky ,,hnusny,,kontrast.:-)Vraj by sme mali byt vo vyhode,v komforte.Ale,,zarucena pravda,,je uplne opacna.Len pis,pis,inspiruj. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inak presne to co spominas je vcelku zhava tema. :-) Lebo ludia v cudzom svete napriek dostojnejsiemu,slusnejsiemu zivotu(lebo na zapade sa pravidla vyraznejsie dodrzuju ako u nas) zapasia s prerodom,zmenou,kulturou,samotou atd. su povazovany casto domacimi krajanmi za zradcov,pripadne automaticky su oznacovany za ,,uz stastnejsich,bohatsich ludi,,s malou moznostou doma nieco komentovat,pripadne reagovat.Co je absurdita.Kazdy takyto migrant je dar skusenosti pre kazdu krajinu.Slovaci v dnesnych casoch nemaju az taky silny pud zotrvat nadobro v cudzom svete a za domov berieme stale len jeden,ten odkial sme vyleteli.Vo vyraznej vacsine ide o ekonomicke docasne zotrvanie,stahovanie.A domov mame akoze stale preco sa,,povinne,,vraciat,babka,dedo,tato,mama,sestra,teta atd..:-)Uz taky Poliaci su ,,poriadny,, migranti,ked idu,nakoniec pride aj babka,dedo ci teta s rodicmi. Nejak sa tie nase navstevy beru automaticky a zabuda sa na pravy zmysel ,ze domov mozno mame uz inde a navstevy tam nas uz skor rozpolcuju,tyraju(najma caste navstevy),bojujeme s dvomi zivotmi,no mnohi chcu len jeden pravy.Takze ano,hruda je hruda,ale nie klietka,len hniezdo,ako pises.Ved ako by vznikla vlastne taka Kanada?A to je prave krasne,ked clovek najde svoj svet,kazdy ho hlada,no len malokto najde.,,Ale budem zvedavy na vase tripy po Kanade,campy,zazitky,najma teda v skalistych horach BC a Alberty,pripadne Yukonu.Urcite aj Ontario vam dalo svoju pecat a lasku,no ja lubim generalne stity,hory,pereje. :-)

    OdpovedaťOdstrániť